angsten overwinnenburn-out moederschapPersoonlijke groeiPMS

Als de blaadjes vallen…

De dagen waarin de meeste vrouwen PMS klachten ervaren is de week voor de menstruatie. Dit noemen we ook wel de herfst. Een moment van loslaten wat niet meer dient. Net zoals een boom zijn blaadjes loslaat mag jij oude zaken die niet meer dienen loslaten. En hoe moeilijker je dat vind des te heftiger dit proces kan aanvoelen. Elke maand weer opnieuw. 

Een belangrijk startpunt voor PMS is na een zwangerschap of vanaf je 35ste levensjaar wanneer de aanmaak van Progesteron gaat afnemen in aanloop naar de overgang.

Door de grote hormoonschommelingen die dan kunnen ontstaan raakt het lichaam uit balans en lukt het je niet meer om met je brein alles te controleren. En onverwerkte pijnen en emoties hebben de mogelijkheid om hun weg naar buiten te vinden. Als een bal die je al die tijd keurig onder water hebt kunnen houden, schiet deze naar de oppervlakte. 

Dan kun je het gevoel krijgen de controle over jezelf te verliezen. Het is dan te veel om met je verstand te kunnen bevatten. En zo kunnen klachten als angst en depressie ontstaan die juist in deze periode mvan de maand omhoog blijven komen tot het moment dat je er iets mee gaat doen, loslaten (opruimen). Alleen dan kun je weer een schone nieuwe cyclus opstarten.

 

Lukt het je echter om deze bal bewust naar de oppervlakte te laten komen en deze te onderzoeken en te transformeren dan ontstaat er een gevoel van ruimte in jou die je je niet eerder had kunnen voorstellen. 

Het gaat hier namelijk om zo veel meer als alleen die paar dagen in de maand dat je je slecht voelt.

Deze onderliggende angsten en pijnen besturen je 24/7 zonder dat je daar erg in hebt. Het neemt zijn plek in in je onbewuste gedachten. En ze sturen je in de beslissingen die je neemt. 

Onderliggende onzekerheid, sluimerende woede liggen allemaal op de achtergrond klaar om naar boven te komen op het moment dat er (lichamelijke) onbalans ontstaan en je hoofd het overzicht even niet meer heeft. En deze dus ook niet meer kan onderdrukken. 

 

En dat gebeurt dus elke maand opnieuw, 

De sleutel is te vinden in deze dagen waarop dat wat gezien en gehoord wil worden naar de oppervlakte komt. Door je bewust te worden van wat je dan tegen jezelf verteld, kun je hier actief mee aan de slag. Als je bewust bent wat het is dat je zo enorm boos, onzeker of verdrietig maakt heb je de opening gevonden naar herstel. 

Dat vergt wel moed, want je zult het dus in jezelf mogen gaan zoeken. 

Hoe jij reageert op de buitenwereld is een weerspiegeling van jou eigen binnen wereld. Op het moment dat jij jouw pijnlijke triggers weet op te ruimen kunnen ze ook niet meer geactiveerd worden door wat dan ook in de buitenwereld. En zal je kunnen reageren vanuit rust en kalmte.

 

Dat is vrijheid. Dat geeft lucht en ruimte voor andere fijne gedachtes en gevoelens. 

Kom maar op met die mooi gekleurde herfst. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *